dr. M.P. Poelman , S.K. Djojosoeparto MSc, dr. S.C. Dijkstra , prof. dr. F.J. van Lenthe , prof. dr. E.W.M.L. de Vet , dr. C.B.M. Kamphuis
SAMENVATTING
In de huidige Nederlandse voedselomgeving worden meer voedingsmiddelen rijk aan verzadigd vet, suiker en zout aangeboden en gepromoot dan minder bewerkte, verse voedingsmiddelen. De voedselomgeving heeft daarmee een sterke invloed op het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking. Als onderdeel van de primaire preventie van overgewicht en voedingsgerelateerde chronische ziekten wordt het belang van een gezonde voedselomgeving door gezondheidswetenschappers al lange tijd onderstreept. Door de opkomst van leefstijlgeneeskunde lijkt de aandacht voor preventie zich vooral op individuen te richten, maar ook voor het succes hiervan is een gezonde voedselomgeving van cruciaal belang. Specifieke voedingsadviezen aan individuele patiënten vragen veel zelfregulatie en terugval in oude gedragspatronen is meer regel dan uitzondering als er verder niets veranderd in de voedselomgeving. Omdat blijvende gedragsverandering ontzettend moeilijk is, is het ook voor individuele patiënten van belang dat zij hun voedingskeuzes kunnen maken in een voedselomgeving die een gezond voedingspatroon stimuleert en gemakkelijk maakt. In dit artikel wordt toegelicht waarom universele preventie, en specifiek het creëren van een gezonde voedselomgeving, essentieel is voor de afname van overgewicht en voedingsgerelateerde chronische ziekten, en voor het uiteindelijke succes van leefstijlgeneeskunde. Het wordt geïllustreerd met structurele en preventieve maatregelen die kunnen worden genomen om het voedingspatroon op populatieniveau te optimaliseren.