Draagvlak voor strenger antirookbeleid groeit wereldwijd, vooral als er kinderen in het spel zijn

Two young children being subjected to the effects of passive smoking from their mother's cigarette.

Er blijkt een steeds groter draagvlak te ontstaan voor rookverboden op plekken waar veel kinderen komen. Onderzoekers van Erasmus MC in Rotterdam en van de universiteit van Edinburgh ontdekten verder dat wereldwijd 86% van de mensen voorstander is van een rookverbod in de auto als daar ook kinderen in zitten. Rookvrije speeltuinen en rookvrije schoolpleinen krijgen respectievelijk 80 en 76 procent bijval. Het onderzoek is recent gepubliceerd in eClinicalMedicine.

Voor het onderzoek werden ruim studies uit 33 landen geanalyseerd die allemaal gingen over de steun voor uitbreiding van het beleid voor rookvrije zones. Dat kon gaan om rookvrije auto’s, appartementencomplexen, parken, stranden, straten of bushaltes. In totaal ging het om gegevens van bijna 900.000 mensen.

Eigen tuin

Het bleek dat de steun voor uitbreiding van rookverboden voor alle locaties hoger dan 50% lag. Alleen waar het ging om privé buitenruimtes zoals het balkon of de tuin was een minderheid voorstander van een rookverbod. In de Verenigde Staten bestaan er overigens al wel gemeenten waar ook in de eigen tuin niet gerookt mag worden.

Het draagvlak voor rookverboden was vooral groot als het om plekken ging waar veel kinderen komen, of waar ze veel last van rook kunnen hebben. Roken in de auto met een kind erbij zou volgens 86% van de mensen verboden moeten worden. Maar ook op het schoolplein (76%) en in de speeltuin zouden rokers geweerd moeten worden. Niet-rokers en ex-rokers waren vaker voorstander van uitbreiding van rookverboden dan actieve rokers.

LOCATIE STEUN VOOR ANTIROOKBELEID
Prive indoor (inclusief auto’s) 73%
Auto’s met kinderen 86%
Semiprive indoor (bijvoorbeeld de hal van een woonflat) 70%
Horeca buiten 50%
Recreatief buiten 69%
Kinderspeelplaatsen 80%
Schoolpleinen 76%
Prive outdoor 41%

 

 Nederland

Als we alleen naar Nederland kijken, dan is de steun voor uitbreiding van rookverboden zelfs nog groter. Rookvrije speeltuinen vindt 90% van de bevolking een goed idee, en als het gaat om auto’s waar ook kinderen in zitten dan is dat zelfs 91%. En zo’n 80% van de mensen ziet liever ook geen rokers in pretparken of dierentuinen. De onderzoekers stellen dan ook dat Nederland best toe is aan een aanscherping van het rookbeleid. Veel Europese landen zijn daar al verder in dan ons land; zo is het in 18 landen in de EU verboden om te roken in een auto met een kind erbij. In sommige landen leidde die maatregel tot een derde minder blootstelling aan rook bij kinderen. Uit andere studies was al vast komen te staan dat rookvrij beleid in publieke binnenruimtes leidt tot minder vroeggeboorte en ziekenhuisopnames van kinderen voor astma-aanvallen en luchtweginfecties.

De onderzoekers wijzen op een indirect effect van rookverboden rond kinderen. Kinderen die zelden of nooit rokende mensen zien, raken minder in de verleiding om ooit zelf te gaan roken. Hoe minder kinderen roken zien, hoe minder normaal ze het vinden.

Referentie

Nienke W. Boderie, Asiyah Sheikh, Erika Lo et al. Public support for smoke-free policies in outdoor areas and (semi-)private places: a systematic review and meta-analysis. eClinical Magazine May 09, 2023 DOI: https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2023.101982