Europa en WHO werken samen aan routekaart rond thema botgezondheid en veroudering

maart 2023 Opinie Ouderengeneeskunde Willem van Altena

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases (ESCEO) hebben een overeenkomst ondertekend om een strategische routekaart over botgezondheid en veroudering te ontwikkelen en te pleiten voor een volksgezondheidsstrategie om fracturen bij ouderen te voorkomen.

De vijfjarige overeenkomst werd ondertekend op het hoofdkwartier van de WHO in Genève, Zwitserland door Dr. Anshu Banerjee, WHO Assistant Director-General ad interim, Universal Health Coverage/Life Course en Dr. Jean-Yves Reginster, voorzitter van ESCEO.

“Deze overeenkomst is een belangrijke stap om de gezondheid en het welzijn van ouderen te verbeteren door de juiste volksgezondheidsstrategie, beleidsmaatregelen en diensten in te voeren om fracturen bij ouderen te beschermen en te voorkomen, zodat zij de activiteiten kunnen blijven doen die zij leuk vinden”, aldus Dr. Anshu Banerjee. “We kijken uit naar een nauwe samenwerking met ESCEO om vooruitgang te boeken op het gebied van botgezondheid en veroudering.”

De overeenkomst omvat de ontwikkeling van een volksgezondheidsstrategie en een actieplan om fracturen bij ouderen te voorkomen en om de dekking van gezondheidsdiensten voor fracturen te verbeteren, die van cruciaal belang zijn voor het bereiken van de drie miljard doelstellingen van het dertien algemene werkprogramma van de WHO (GPW13).  

Vijf speerpunten

Als onderdeel van de overeenkomst zullen de WHO en het ESCEO samenwerken op vijf speerpunten om:

  • wereldwijde schattingen over fracturen en osteoporose ontwikkelen;
  • evidence-based interventies ter preventie van fracturen te evalueren
  • een economisch model op te stellen voor een investeringscase in fractuurpreventie en -zorg;
  • landen te begeleiden bij het versterken van nationale gezondheidsinformatiesystemen door osteoporose en fracturen te integreren in de routinematige monitoring van gegevens;
  • het verstrekken van richtsnoeren aan landen over het gebruik van gegevens voor het ontwerpen van op feiten gebaseerd beleid en programma’s om het risico op fracturen bij ouderen te verminderen.

“ESCEO is er volledig van overtuigd dat dit partnerschap met de WHO de preventie en het beheer van osteoporose op lokaal, regionaal en nationaal niveau zal verbeteren en zal resulteren in een betere levenskwaliteit voor osteoporosepatiënten”, zegt Dr. Jean-Yves Reginster, voorzitter van ESCEO. 

De WHO zal een werkgroep van deskundigen op het gebied van botgezondheid oprichten om het vijfjarig werkplan vooruit te helpen, met steun van de Internationale Stichting voor Osteoporose (IOF) en het WHO Samenwerkend Centrum voor Epidemiologie van Musculoskeletale Gezondheid en Veroudering aan de Universiteit van Luik, België, dat eerder door de WHO werd aangewezen als technische partner voor osteoporose en veroudering van het bewegingsapparaat.

Wat is ESCEO?

De European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases (ESCEO) is een organisatie zonder winstoogmerk, gewijd aan een nauwe interactie tussen klinische wetenschappers die zich bezighouden met bot-, gewrichts- en spieraandoeningen, de farmaceutische industrie, regelgevende en beleidsmakers op het gebied van gezondheid. Doel is om het beheer van Osteoporose, Osteoarthritis en Sarcopenie te integreren binnen het brede perspectief van het gebruik van gezondheidsmiddelen.

Bron

Persbericht WHO en ESCEO