Huidproblemen vanwege bestraling: zo herken je het en dit kun je er zelf tegen doen

december 2022 Beter leven met ziekte Dermatologie Willem van Altena
Close-up photography of a beautiful young woman body. Woman in lingerie. Image contain nudity.

Mensen die radiotherapie ondergaan als behandeling voor kanker kunnen last krijgen van diverse huidklachten. De huid kan rood worden, warm en branderig aanvoelen zoals bij zonnebrand. De huid kan ook gaan jeuken en vervellen, en in sommige gevallen ontstaan er pijnlijke blaren die open kunnen gaan. 

Stralingsuitslag is een vorm van dermatitis die vooral voorkomt bij bestraling van de borst, de liezen of de vulva. De eerste symptomen zijn vergelijkbaar met die van verbranding door de zon. De huid wordt rood, raakt een beetje opgezet, voelt trekkerig en jeukerig aan en kan zelfs een gebruinde kleur aannemen. Na een paar weken kan de huid erg droog worden, jeuken en vervellen. Mensen die met chemotherapie naast radiotherapie behandeld worden hebben vaak meer last van deze huidsymptomen.

De behandeling van stralingsuitslag verschilt niet veel van die van zonnebrand. Het is echter wel zaak om met de behandelend arts te praten over de symptomen en niet zomaar zelf te gaan smeren met aftersun of iets dergelijks. Een arts kan speciale vochtinbrengende crèmes voorschrijven, of steroïdenzalf.

Ernstige symptomen

Bij ernstige symptomen is het zaak om de arts in te schakelen.

 • De uitslag verergert en/of breidt zich uit
 • De jeuk houdt langer dan 2 dagen aan
 • Er ontstaan bloedende laesies
 • Pijn en ongemak belemmeren de nachtrust
 • Er ontstaan blaren of korsten
 • De huid lekt pus of helder vocht

Mensen die last hebben van uitslag op de bestralingsplekken kunnen zelf ook bepaalde dingen doen of juist laten om de huid een handje te helpen.

Dit kun je doen of laten

 • Draag los zittende kleding van zachte materialen. En vermijd strakke kleding, of kleding die ruw aanvoelt.
 • Blijf van je huid af: niet krabben, pulken of wrijven.
 • Vermijd warme of koude compressen, die kunnen de symptomen verergeren.
 • Wees voorzichtig met wassen en douchen. Kies voor lauw water en zachte zeep en douche kort. Dep jezelf voorzichtig droog na afloop, niet wrijven. Stel ontharen liever even uit, ontzie de huid.
 • Smeer geen cosmetica of bodycrèmes op de geïrriteerde huid. Die doen vaak meer kwaad dan goed en kunnen zelfs het effect van de radiotherapie verminderen. Wees zelfs voorzichtig met parfums en deodorants.
 • Blijf uit de zon. Mogelijk is de huid gevoeliger geworden voor ultraviolette straling. Houd in elk geval de behandelde huid uit de zon en draag liefst donkere kleding die geen licht doorlaat. Zonnebrandcrème –minstens SPF 30- is ook effectief, maar raadpleeg eerst de arts en kies voor een hypoallergeen product. Ook als de radiotherapie klaar is, is het verstandig om nog enkele maanden voorzichtig te blijven met uv-straling.

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie over huidklachten tijdens en na bestraling