Een microfoon op het toilet? Misschien voor velen een onprettig idee, en al helemaal als kunstmatige intelligentie meeluistert met onze wc-geluiden. Maar zo’n systeem zou heel veel levens kunnen redden, denken Amerikaanse wetenschappers. Door een lerend algoritme mee te laten luisteren naar onze toiletgeluiden kunnen bepaalde ziektes zoals cholera sneller gedetecteerd worden. Onlangs werd dit onderzoek gepresenteerd tijdens een congres van de Acoustical Society of America.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Maia Gatlin en haar team bij het Georgia Institute of Technology in Atlanta (V.S.). Zij verzamelde 350 opnames van toiletgeluiden van YouTube en geluidendatabank Soundsnap. Het ging om het complete gamma aan geluiden die met ontlasting te maken hebben, van plas- en poepgeluiden tot winderigheid en diarree. Met 70% van die geluiden trainden de wetenschappers een lerend algoritme om het verschil tussen de soorten geluiden te herkennen. Vervolgens werd gekeken hoe goed de kunstmatige intelligentie (‘artificial intelligence’, AI) zijn les geleerd had door de overige geluiden te laten interpreteren. En het bleek dat de AI in 98% van de gevallen in staat was om te horen of er sprake was van diarree, een percentage dat daalde tot 96% als er veel achtergrondgeluiden waren.
Gatlin denkt dat het een goed idee kan zijn om microfoons in openbare toiletten te plaatsen, en de data door AI te laten analyseren. Op die manier kan snel duidelijk worden of er ergens sprake is van een ziekte-uitbraak, zoals norovirus of cholera. De wetenschappers hebben zelfs al een apparaatje ontworpen dat voor dit doel gebruikt kan worden. Een microfoontje registreert de toiletgeluiden en stuurt ze door naar de ‘Diarree Detector’, een kleine computer die is toegerust met AI. Die schat vervolgens in of er sprake is van diarree of niet.
Een dergelijk systeem zou heel nuttig kunnen zijn bij het vroegtijdig opmerken en monitoren van een cholera-uitbraak. “Maar veel landen waar cholera endemisch is kennen niet dezelfde soort toiletten als we in de V.S. of Europa hebben. We moeten ons systeem dus aanpassen om ook geluiden uit andersoortige toiletten te herkennen,” zegt Gatlin. Zij wil het systeem vervolmaken door niet alleen gebruik te maken van online geluiden, maar door ook zelf toiletgeluiden te registreren, om de AI daarmee te trainen.
Referentie
Maia Gatlin. The feces thesis: Using machine learning to detect diarrhoea. The Journal of the Acoustical Society of America 152, A50 (2022); https://doi.org/10.1121/10.0015504