Mannen die veel aankomen voor hun dertigste lopen meer kans om aan prostaatkanker te overlijden

mei 2023 Overgewicht Obesitas Oncologie Willem van Altena
Big chubby man with fat belly, Healthy, loss weight concept.

Dat obesitas een risicofactor is voor het ontstaan van vele kankers, maar zeker ook van prostaatkanker is een bekend feit dat door meerdere studies is aangetoond. De uitkomsten van een nieuwe, Zweedse studie tonen nu aan dat mannen die voor hun dertigste 12,7 kg zijn aangekomen, 27% meer kans om op oudere leeftijd aan prostaatkanker te overlijden dan mannen die hun tienergewicht behouden.

Uit een decennialange studie van meer dan 250.000 Zweedse mannen blijkt dat er een sterk verband bestaat tussen mannen die in hun gezondste jaren aankomen en het ontwikkelen van prostaatkanker. De analyse, die onlangs werd gepresenteerd op het Europese congres over obesitas, suggereert dat degenen die tussen 17 en 60 jaar minstens een halve kilo per jaar aankomen, 10% meer kans hebben op agressieve prostaatkanker, en 29% meer kans op dodelijke prostaatkanker.

Maar een grotere gewichtstoename geeft een vergelijkbaar risico. Een man die tussen 17 en 29 jaar 13 kilo aankomt, heeft 13% meer kans op agressieve prostaatkanker en 27% meer kans op dodelijke prostaatkanker.

De bevindingen, die nog moeten worden beoordeeld door vakgenoten, maakten deel uit van de studie Obesity and Disease Development Sweden van 1963-2014. De onderzoekers analyseerden de gegevens van Zweedse mannen die tussen hun 17e en 60e jaar minstens drie keer hun gewicht hadden laten meten.

Preventie

Dr. Marisa da Silva, van de afdeling translationele geneeskunde aan de Universiteit van Lund, licht toe: “We weten niet of de gewichtstoename zelf of de lange duur van het zwaarder zijn de belangrijkste oorzaak is van het verband dat we zien. Niettemin moet men aankomen om zwaarder te worden, dus het voorkomen van een sterke gewichtstoename bij jonge mannen is noodzakelijk voor de preventie van prostaatkanker.”

Van de 258.477 Zweedse mannen die aan de studie deelnamen, werd bij 23.348 deelnemers prostaatkanker vastgesteld, met een gemiddelde leeftijd bij diagnose van 70 jaar, waarbij 4.790 mannen aan de ziekte overleden. Met wereldwijd meer dan 1,4 miljoen gevallen per jaar is prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Naar schatting wordt bij een op de zes mannen in hun leven de diagnose prostaatkanker gesteld.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat er een sterk verband bestaat tussen de toename van overtollig lichaamsvet en het risico van agressieve en fatale prostaatkanker. Da Silva: “Eerder onderzoek heeft verhoogde concentraties van insulin-like growth factor-1 (IGF-1), een hormoon dat betrokken is bij celgroei en ontwikkeling, in verband gebracht met een verhoogd risico op prostaatkanker. De niveaus van dit hormoon zijn verhoogd bij mensen met overgewicht en een sterke toename van het gewicht kan deze verhoging en de ontwikkeling van de kanker aanwakkeren.”

Familiegeschiedenis

De wetenschappers menen wel dat meer onderzoek nodig is om het biologische verband tussen obesitas en prostaatkanker volledig te begrijpen en hoe deze informatie een rol kan spelen bij het verbeteren van de prognoses voor mannen. Da Silva to besluit: “Het handhaven van een gezond gewicht kan bescherming bieden tegen vele vormen van kanker, maar het is belangrijk te onthouden dat prostaatkanker mannen van alle gewichten, vormen en maten kan treffen. Mannen boven de 50, zwarte mannen en mannen met een familiegeschiedenis lopen het grootste risico op de ziekte en moeten met hun arts praten als ze zich zorgen maken.”

Referentie

Bezoek de pagina van Obesity and Disease Development Sweden (ODDS)