Wereldgezondheidsorganisatie ontraadt gebruik van kunstmatige zoetstoffen

Sweetener tablets and hand with box whit cup of tea

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze week gewaarschuwd tegen het gebruik van kunstmatige zoetstoffen om het lichaamsgewicht te beheersen of het risico op niet-overdraagbare ziekten te verminderen. De WHO stelt dat het gebruik van zoetstoffen op lange termijn niet effectief is en gezondheidsrisico’s kan opleveren. Het lichaamsvet en gewicht neemt niet navenant af, terwijl het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekte en sterfte bij volwassenen eerder toe- dan afneemt.

De aanbeveling van de WHO geldt voor alle mensen behalve personen met reeds bestaande diabetes, en omvat alle synthetische en natuurlijk voorkomende of gewijzigde niet-nutritieve zoetstoffen die niet worden geclassificeerd als suikers in gefabriceerde voedingsmiddelen en dranken, of die als zodanig worden verkocht om door consumenten aan voedingsmiddelen en dranken te worden toegevoegd. Welbekende voorbeelden van zoetstoffen zijn aspartaam, sacharine, sucralose en stevia.

Tegenspraak

De recente aankondiging van de WHO is in tegenspraak met eerdere studies die zeiden dat deze zoetstoffen weliswaar geen gezondheidsvoordelen bieden, maar ook geen schade veroorzaken. De aanbeveling van de WHO is echter niet meer dan dat; elk individueel land –of de EU- bepaalt zelf of het die aanbeveling wel of niet opvolgt, en welk beleid er nodig is om de consumptie van kunstmatige zoetstoffen terug te dringen.

Kritiek

Intussen komt er felle kritiek op het WHO-standpunt van de International Sweeteners Association, een non-profit organisatie die de zoetstoffenindustrie vertegenwoordigt. Zij noemen de aanbeveling een slechte dienst aan de consument. “Zoetstoffen met weinig of geen calorieën zijn een van de meest grondig onderzochte ingrediënten ter wereld en blijven een nuttig hulpmiddel bij het beheersen van obesitas, diabetes en tandziekten”, aldus de vereniging in een verklaring. “Ze bieden consumenten een alternatief om hun suiker- en calorie-inname te verminderen met de zoete smaak die ze kennen en verwachten.”

De aanbeveling van de WHO geldt niet voor producten voor persoonlijke verzorging en hygiëne die kunstmatige suikers bevatten, zoals tandpasta, huidcrèmes en geneesmiddelen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Het omvat ook geen caloriearme suikers en suikeralcoholen, die afkomstig zijn van suiker zelf.

Zoetheid verminderen

“Mensen moeten andere manieren overwegen om de inname van vrije suikers te verminderen, zoals het consumeren van voedsel met natuurlijk voorkomende suikers, zoals fruit, of ongezoet voedsel en dranken,” zegt Francesco Branca, de WHO-directeur voor voeding en voedselveiligheid. Hij zei dat niet-suikerhoudende zoetstoffen “geen essentiële voedingsfactoren zijn en geen voedingswaarde hebben. Mensen zouden de zoetheid van de voeding helemaal moeten verminderen, te beginnen op jonge leeftijd, om hun gezondheid te verbeteren.”

Referentie

Persbericht van de Wereldgezondheidsorganisatie aangaande kunstmatige zoetstoffen.